Lätt och gott till vardags

De flesta av recepten är hämtade från www.tasteline.com. Där kan du hitta många fler tips.

Mellanmål

Minimorötter med ost-dip

0,5 dl kesella, mager3
msk ost, mager
1 dl minimorot/morötter
persilja


Mosa ihop kesella och ost, dekorera med persilja. Dippa morötterna i ostdippen.

Jordgubbssmoothie

0,5 ljordgubbar
2 msk florsocker
1 dl mjölk
2 dl vaniljyoghurt
is

Mixa jordgubbarna med sockret. Häll på mjölk och yoghurt och lägg i isbitar. Mixa tills allt är blandat. Häll upp i höga glas. Garnera med jordgubbar.

Lättyoghurt med bär, müsli och smörgås

2,5 dl lättyoghurt
3 msk osötad müsli
1 dl bär, ex hallon och blåbär
1 skiva(or) fullkornsbröd, osötat
1 tsk lättmargarin
1 skiva(or) ost,
2 st tomat(er), i skivor
1 st kiwi(s)

Servera yoghurt och müsli med smörgås och en kiwi till efterrätt.

Keso och fruktmellis

2 msk keso naturell
2 msk blåbär
0,3 st banan (er)

1. Tina blåbär, skiva bananen.

2. Blanda blåbär och banan med keso.
3. Ät!

Varmrätter

Tastelines lätta hamburgare

1 st hamburgerbröd
125 g nötfärs
salt
peppar
2 skiva(or) lök
1 skiva(or) röd paprika
2 msk bostongurka
1 msk lättmajonnäs
1 msk chilisås

1. Blanda köttfärsen med salt och peppar och forma till en burgare.
2. Stek några minuter på båda
sidorna på ganska hög värme.
3. Blanda chilisås och majonnäs.
4. Skär ringar av lök och paprika.
5. Lägg burgaren i brödet, klicka på bostongurka, placera lök och paprikaringarna ovanpå och klicka över dressingen och lägg till sist på brödet som ett lock.

Indiska färsspett

400 g lammfärs (eller nöt)
0,5 st gul lök(ar)
1 dl matlagningsyoghurt
1 krm ingefära, malen
1 krm kryddnejlika, malen
1 krm kardemumma
1 krm spiskummin, malen
2 st vitlöksklyfta(or)
2 dl snabbris
0,5 dl russin

 

1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen. Riv den gula löken och pressa vitlöken. Blanda färs, lök och kryddor till en smidig färs. Forma till avlånga köttbullar och trä upp dem på spett.

2. Stek spetten i 225°C 8-10 min till de fått fin färg. Vrid dem några gånger. Servera med en klick yoghurt och ris som blandats med russin.

Bakad potatis med lax och färskostklick

4 st bakpotatis(ar)
4 st laxfilé
2 st paprika olika färger
1 kruka(or) bladsallad
2 st tomat(er)
10 cm gurka
1 st citron(er)
4 msk färskost, valfri smak


1. Stick hål i potatisskalet med en gaffel. Baka potatisen i ugn 200° ca 50 min eller i mikrovågsugn på högsta effekt ca 15 min för fyra potatisar.
2. Stek laxen och skär till grönsakerna till en sallad. Servera laxen med sallad och en klick mager färskost.

Kaviarbakad fisk med dill

400 g fryst torskfilé(er), eller sej
4 msk Kalles kaviar
2,5 dl mellanmjölk
1 msk vetemjöl
1,5 dl dill, hackad
peppar
1,5 dl matlagningsgrädde
1 st fiskbuljongtärning(ar)
12 st potatis(ar)
1 st broccoli

1. Sätt på kokvatten till potatis och broccoli.
2. Lägg ett halvtinat fiskblock i en form.
3. Koka upp vattnet med fiskbuljongen. Blanda mjölk, kaviar och mjöl i en burk med lock. Skaka kraftigt så att det bildas en jämn vätska.
4. Blanda sedan detta med matlagningsgrädden och den hackade dillen samt peppar.
5. Häll först buljongen över fisken och sedan gräddblandningen. Tillaga i mikrovågsugn 30 minuter på 650 W. Servera med broccoli och kokt potatis.

Stekt torsk med citronsås och rödbetor

1 st citron(er)
0,5 dl vatten
1 dl crème fraîche
1,5 msk florsocker
1 msk majsstärkelse
3 st äggula(or)
2 msk smör
400 g färska rödbetor
2 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
0,6 kg torskfilé, eller annan vit fisk
vetemjöl, till panering

1. Riv skalet på citronen och spara det. Pressa ner citronsaften i en kastrull. Tillsätt vatten, creme fraiche och florsocker.
2. Koka upp och red av med maizena utrört i lite vatten. Tag kastrullen av spisen och vispa försiktigt i smör och äggulor, salta och peppra. Värm upp såsen försiktigt så att den får en krämig konsistens. Tillsätt det rivna citronskalet och ställ åt sidan.
3. Skala rödbetorna och skär dem i tunna bitar. Fräs dem på inte alltför hög värme i smör i ca 10 minuter så att de blir mjuka. Tillsätt vinäger mot slutet, salta och peppra.
4. Krydda torskfiléerna med salt och vitpeppar och vänd dem i vetemjöl. Stek dem i smör ca 3-4 min på varje sida. Servera med rödbetor, citronsås och pressad eller kokt potatis.

Varmrätter

Korvgryta
300 g falukorv lätt, strimlad
1 msk margarin
2 st lök, finhackad
1 burk(ar) passerade tomater
1,5 st röd paprika, finhackad
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 nypa(or) socker
salt
peppar

1. Koka råriset enligt beskrivningen på paketet.
2. Strimla korven och hacka löken och paprikan. Spara en bit paprika till garnering. Bryn matfettet och fräs korv och lök några minuter. Strö över mjölet och rör runt.
3. Tillsätt paprika, passerade tomater och mjölk. Krydda med salt, socker, peppar och låt puttra 5-10 minuter.
4. Servera med nykokt råris och paprikaringar.

Kesogratinerad äppelkorv med Mango Chutney

1 paket korv
2 st äpple(n)
0,5 st gul lök(ar)
10 cm blekselleri
250 g keso naturell
2 msk mango chutney
salt och peppar
2 msk riven ost

1. Skär korven i cm tunna skivor – men bara nästan igenom. Lägg i en ugnssäker form. Skiva äpplet i halv-cm tjocka skivor/tunna klyftor och sätt mellan varje korvskiva.
2. Hacka löken och sellerin fint, blanda med keso och mango chutney. Salta och peppra. Fördela hälften av kesoröran på korven – strö lite riven ost över och gratinera på 200 grader i ca 15 minuter.
3. Servera med resten av kesoröran, potatismos och en sallad.

Snabb biffpanna med äpple och pepparrot

8 skiva(or) lövbiff, ca 400 g
1 st äpple(n)
1 dl vatten
1 msk äppeljuice, koncentrerad
0,5 msk kalvfond
2 dl purjolök(ar), skivad
smör
salt och peppar
1 msk pepparrot, färsk, riven
1 dl salladslök, finskuren
0,5 paket bacon, skivad
12 st potatis(ar)

1. Börja med att koka potatisen.
2. Strimla bacon och knaperstek. Strimla rostbiffen. Kärna ur och skär äpplet i klyftor.
3. Stek köttet, purjolök och äppelklyftor hastigt i en het panna. Häll på kalvfonden, äppeljuice och vatten. Låt biffpannan puttra några minuter och tillsätt sedan knaperstekt bacon och salladslök.
4. Servera med riven pepparrot och kokt potatis.

 

Fuskpizza med tonfisk och rödlök
4 st rågkaka
2,5 dl tomatsås
1,5 burk(ar) tonfisk, i vatten
4 skiva(or) rödlök
1 nypa(or) oregano
2 dl ost

1. Sätt ugnen på grill, 225 grader. Bred ut tomatsås på brödet. Strö över tonfisk och skär löken i skivor och lägg dessa ovanpå. Strö över oregano och toppa med mager riven ost.
2. Grilla pizzan 10-15 minuter.

Potatis- och morotssoppa med korv

300 g potatis(ar)
1 st morot/morötter
1 st gul lök(ar)
1 st grönsaksbuljongtärning(ar)
0,7 l vatten
0,6 kg mager lättkorv
1 paket matlagningsgrädde
smör
salt
peppar

1. Skala och skär potatisen, moroten och löken i små bitar. Fräs i smör och slå på vatten, buljongtärning och grädde. Koka ihop till en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar.
2. Skär under tiden korven i mindre bitar och stek dem i smör, salta och peppra. Om du vill, mixa soppan med stavmixer. Servera i sopptallrik.
Om korvskivorna grillas i grilljärn får rätten ett trevligare utseende.

 

Kycklingwrap

4 st tortillabröd, stora
0,5 st grillad kyckling, utan skinn
1 bit(ar) purjolök(ar), ca 5 cm finhackad
1,5 dl majskorn
1 st röd paprika
sallad
1 burk(ar) keso naturell
1 dl kesella
1 tsk curry
1 tsk sambal oelek
0,5 tsk grillkrydda
1 krm salt
1 tsk paprikapulver