Spel och experiment!

Försvara kroppen!
Här är ett roligt flash-spel där du som en av kroppens immunceller ska försöka skjuta ner bakterier och virus som attackerar kroppen.

Gör experiment med din kropp! Ensam eller med kompisar!

Det flesta av experimenten nedan är hämtade från boken Tom Tits experiment testar människokroppen, av Ulla och Klas Fresk. Du kan också gå in på Tom Tits hemsida: www.tomtits.se
Har du egna experiment du vill lära ut till andra? Maila då oss så lägger vi in dina tips här.

Fingeravtryck:

Du behöver: stämpeldyna eller svart vattenfärg, papper, en kamrat.
Gör så här: trycke ett finger mot en stämpeldyna och sedan på ett vitt papper, så kan du se det räfflade mönstret. Du kan också göra en egen stämpeldyna genom att måla svart vattenfärg på ett annat papper. Pröva hur våt färgen ska vara och hur hårt du ska trycka för att få ett fint fingeravtryck med tydliga räfflor.

Lek detektiv!

Kan du känna igen ditt eget fingeravtryck? Låt dina kamrater eller familj sätta dit sina fingeravtryck. Låt någon hjälpa dig att sätta dit ditt eget avtryck med förbundna ögon.
Ta bort bindeln och försök se om du kan känna igen ditt eget fingeravtryck.


Kommentar: Alla människor har olika mönster på fingertopparna, utom enäggstvillingar. Funktionen med det räfflade mönstret är att ge bättre fäste för händer och fötter. Dessutom har vi extra mycket svettkörtlar där som ännu mer gör att vi får bättre grepp.

Testa minnet:

Du behöver: många olika små saker, handduk, medhjälpare

Gör så här: sprid ut ca 10 föremål på ett litet område, t.ex. på golvet eller ett bord. Låt en eller flera kamrater titta på sakerna en stund. Man kan både känna på dom och tala om vad sakerna är för något. Täck över med en handduk och se efter hur många saker kamraterna kommer ihåg. Du kan också pröva med att lägga dit en ny sak och fråga vilken sak som är ny. Du kan ta bort en sak och fråga vilken som är borta.

Kommentar: för att komma ihåg något måste vi ha upplevt något med minst ett av våra sinnen. Vilka är våra sinnen? Med vilket sinne kommer du ihåg mest, tror du?

Två saker på en gång:

Du behöver: två medhjälpare/kompisar, (papper och penna).

Gör så här: Sitt med ansiktet mot två kamrater. Den ena kamraten gör stora cirklande rörelser med ena handen. Du ska följa handen hela tiden med blicken. Samtidigt ska din andra kompis fråga dig saker, t.ex. vad blir 12+7, hur stavar cirkus, vilket dag är det idag, osv.

Kommentar: det är svårt att göra två saker samtidigt, om båda kräver din uppmärksamhet. Om du kan göra den ena automatiskt, alltså utan att tänka, då går det lättare. Det är därför vuxna kan göra bil samtidigt som de pratar med dig.

Magen:

Du behöver: kamrat, (våg, stetoskop)
Gör så här: lägg örat intill magen på en kantrat och lyssna på magljuden. Lyssna både på magsäcken och tarmarna. Du hör bättre med ett stetoskop. Lyssna när kamraten dricker vatten. Kan du höra hur vattnet kommer ner i magsäcken?
Väg dig före och efter en måltid.

Undersök hur lång tid det tar för maten att gå igenom matsmältningsapparaten. Det kan du se på bajsets färg, beroende på vad du ätit. Tiden du får är ett tecken på din matsmältning. Har du snabb matsmältning (det ska ta ca 12 timmar). Jämför en dag då du inte rör på dig så mycket mot en dag då du har tränat eller rört dig mycket. Vad är skillnaden?


Kommentarer: rörelsen i magsäcken går att höra mycket bra när den är full av vatten/vätska. Med jämna mellanrum släpps lite av maten ut genom nedre magmunnen vidare till tarmarna. Ibland kurrar det i magen – då är magsäcken tom. Kurrningar och tarmljud kan också bero på gas som uppstår när tarmarna bryter ner maten.

Reflexer:

Du behöver: en kamrat, en nyckel
Gör så här: Pröva en sträckreflex. Sitt på ett bord med stöd för låren och med underbenen fritt hängande. Slappna av benen. Låt en kamrat slå till med handens lillfingersida precis under knäskålen. Ditt ben sträcks automatiskt.
Pröva en böjreflex. Dra med en nyckel längs din kamrats fotsula. Stortån böjs automatiskt ner mot fotsulan eller så drar kamraten automatiskt åt sig foten.
Pröva gäspreflexen. Gäspa stort och ljudligt och vänta och se om någon intill dig gör samma sak.

Kommentar: En enkel reflex sker snabbt, spontant (utan att du behöver göra något medvetet) och likadant varje gång ett sinne retas. När man slå på knäet retas känselkropparna i lårmuskelns sena. Muskeln drar då ihop sig spontant och underbenet pendlar fram.

Balansera:

Du behöver: klocka med sekundvisare eller tidtagarur, en kamrat, (bok och penna).
Gör så här: stå på ett ben och pröva hur länge du kan håla balansen. Gör samma sak når du blundar. Be en kamrat ta tid. Lägg en bok på huvudet. Hur lång tid kan du gå med boken liggande kvar?

 

Kommentar: i lillhjärnan sitter centrum för balansen. Dit kommer impulser från balansorganet liksom information från synsinnet och led/muskelsinnet. Med hjälp av den informationen kan lillhjärnan samordna våra rörelser, så att dom blir så exakta som möjligt.