Vad forskarna lär sig
Vad är det vi gör och vad är egentligen diabetes, allergi och gluten/laktos? Vad är det vi gör inom ABIS-studien?
Bland det viktigaste är till exempel:
- Varför diabetes blir mer och mer vanligt – och just i vissa delar av världen (tex i Sverige och Finland)
- Vad som händer i kroppen från att man föds till dess att man kanske får diabetes
- Vad som är ärftligt (tex vad du ärver från dina föräldrar) när det gäller risken att du får tex allergi, gluten eller diabetes
- Hur vi ska stoppa diabetes, (tex genom en enda spruta så att barn slipper ta flera sprutor varje dag, äta på noga tider, inte äta sötsaker
- Hur ditt immunförsvar arbetar och växer från det du föddes
- Hur man kan se tecken på att någon kanske är på väg att få symptom på tex diabetes eller gluten.
- Vad man kan hitta i kiss, tex spår av rökning och hur farligt det är för små kroppar
- Vad som är med i miljön och hjälper till med att tex allergi, gluten- och laktosintolerans och diabetes bryter ut.
På det här sidorna kan du få veta lite mer om både typ 1 diabetes, allergier och astma, och andra sjukdomar som ABIS forskar kring. Du hittar också länkar till andra sidor där du kan lära dig mer.